KÉSZÜLJ A DIÁKMUNKA-VÁLLALÁSRA!

4 alapvető tudnivaló

Az iskolaszövetkezeti munka/tagság sokak számára ingoványos terep. Bejelentett munkának számít-e, ha diákként alkalmaznak? Kell-e adóbevallást csinálnom? Miért éri meg az iskolaszövetkezetnek a diákmunkások alkalmazása?   Biztos benned is felmerültek ezek a kérdések, ha vállaltál már diákmunkát (vagy esetleg épp kacérkodsz a gondolattal). 
Mi is az iskolaszövetkezet? 
A szövetkezet egy speciális szabályok alapján működő gazdálkodó szervezet. Az iskolaszövetkezet célja, hogy a hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok számára munkalehetőséget teremtsen.  Lássuk, mik a leggyakrabban előkerülő kérdések és speciális szabályok! 
Hány éves kortól vállalhatsz munkát? 
A munkaviszony létesítéséhez min. 16 évesnek kell lenned – a 15. életév betöltésétől foglalkoztathatók időszakosan hallgatók, erre azonban némileg más szabályok vonatkoznak – 18. életév betöltéséig szükséges szülői hozzájárulás a munkavégzéshez! 
Milyen okmányokra van szükséged a munkavállaláshoz? 
A munkavállalásnak számos formája lehet diákként is (pl.: egyszerűsített foglalkoztatás, megbízási szerződés, háztartási alkalmazott…). Az iskolaszövetkezeten keresztül történő munkavégzéshez mindenképp szükséged lesz érvényes, nappali tagozatos hallgatói jogviszonyra. Ha még nem múltál el 25 éves, akkor passzív és aktív félévben egyaránt tudsz dolgozni. A 25. életév betöltésétől azonban csak aktív jogviszonnyal vállalhatsz munkát.   Így diákigazolványt (vagy annak megfelelően jogviszony-igazolást/ideiglenes diákigazolványt) kell bemutatnod az iskolaszövetkezet számára.  Ezen felül a NAV felé is vannak kötelezettségeid, mivel az iskolaszövetkezeten keresztül történő munkavégzés keretében bejelentett munkád van. A diákmunkából származó jövedelmedet fel kell tüntetned a személyi jövedelemadó bevallásodban! Rendelkezned kell tehát adóazonosító jellel is! (Az igénylés ingyenes, menetéről itt tudsz tájékozódni!)  A beiratkozáskor hozd el magaddal: 
  • a diákigazolványod (vagy annak megfelelő igazolást) 
  • a TAJ kártyád (külföldi állampolgárok esetében nem gond, ha nincs) 
  • a lakcímkártyád 
  • az adókártyád 
  • a számlaszámod 
Ijesztő ez a NAV-dolog! Hogy is vannak a járulékok és az adózás? 
Az iskolaszövetkezeti munkáddal kapcsolatban nincs járulékfizetési kötelezettséged. Ez azt jelenti, hogy sem egészségbiztosítási, sem pedig nyugdíjjárulékot nem kell fizetned.(A munkáltatók számára emiatt is előnyös ez a foglalkoztatási forma!)  Viszont a 15%-os személyi jövedelemadóval kapcsolatban keletkezik fizetési kötelezettséged. De ne aggódj, ezzel nincs teendőd! Az iskolaszövetkezet köteles levonni, bevallani, és megfizetni a NAV-felé ezt a díjat. Jövedelmedről igazolást állítanak ki év elején, ami alapján az adóbevallásod könnyedén elkészíthető. Érdemes Ügyfélkapu regisztrációt létrehoznod, hogy elektronikusan tudd intézni akár az adóbevallásod, akár az adóazonosító jel igénylésed! (Bővebb információt itt találsz a regisztrációról!) 
A belépéskor miért kell annyiféle papírt aláírnod 

Az iskolaszövetkezetbe történő beiratkozáskor 2 különböző nyilatkozatot/szerződést kell aláírnod 2 példányban.  

Kapnod kell egy  Nyilatkozatot – amely lényegében egy szándéknyilatkozat az iskolaszövetkezeti tagságrólés a tagi ÁSZF elfogadásáról –, valamint egy Egyedi megállapodást, ami a konkrét munkával kapcsolatos információkat, a megegyezés részleteit tartalmazza. Utóbbi az, amit minden vállalt munka előtt alá kell írnod.

A saját érdekedben a munka megkezdése előtt ne mulaszd el a szerződéskötést! 

Van még kérdésed a munkavállalással kapcsolatban?

Kommentelj! 🙂