Hogyan lesz vonzó az önéletrajzod?

Hogyan kezdj hozzá?

Szeretnéd feldobni az önéletrajzod? Kíváncsi vagy miért fogják a Tiédet választani? Hogyan leszel érdekes a kiválasztók számára? 

A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb információkat, amelyeket érdemes sorra venned, hogy megújíthasd önéletrajzodat! Legyen szó a tartalomról, az elrendezésről vagy a dizájnról, most HR-es kollégák segítségével összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelned.

Az önéletrajz épp olyan fontos, mint bemutatkozásnál az első kézfogás: ez az első benyomás, amelyet leendő munkaadódra teszel. Mit szeretnél elérni az első találkozásnál? Milyen benyomást szeretnél tenni? Sokan a legújabb ingükben jelennek meg az interjún, igyekeznek a legjobb oldalukat hangsúlyozva alkalmas jelöltként bemutatkozni. A rólad szóló kép kialakítása már az interjú előtt, az önéletrajzodnál elkezdődik!  

Mielőtt bármit leírnál, gondold végig, mit adhat neked ez a munka és mik azok a képességeid, tapasztalataid, ami alapján Te jó választás lennél. Önéletrajzodat aktualizáld az adott állásra, frissítsd a legújabb tapasztalataiddal, és a hangsúlyosnak érzett erősségeiddel. 

Az alábbiakban sorra vesszük azokat a szempontokat, amik segítenek, hogy ezzel a lehetőséggel sikeresen élni tudj. 

Kezdjük a fő tartalmi elemekkel! 

Munkatapasztalat

Vedd sorra a korábbi munkaköreidet. A pozíció megnevezése sokszor nem elég informatív, foglald össze, milyen feladatokat láttál el! Elég csak a legfontosabbakat megemlíteni. 

 Mindig nevezd meg a céget, látszódjon az is, hogy mettől meddig dolgoztál ott! Ha több pozíciót is betöltöttél az adott munkahelyen, azokat külön tüntesd fel a munkahely alatt, szintén dátumokkal! A pozíció szempontjából nem releváns munkatapasztalatokat nyugodtan kiveheted. Gondolj arra, egy kívülállónak mit mondanak el rólad a felsoroltak! Mutasd be, mihez értesz! 

Van, hogy nehéz megmondani, mi a releváns. Ha sok, rövidtávú alkalmi munkád volt korábban, ezek közül szelektálj! De ha nem végeztél még soha a megpályázott pozícióhoz hasonló munkát, az sem baj, valamikor mindent el kell kezdeni. Az is információ értékű ilyenkor, hogy volt már korábbi állásod, ahol munkahelyi tapasztalatot szereztél, hogy motivált vagy dolgozni. 

Tanulmányok

Jelöld meg az intézményt, a képzés típusát, kezdetét és végét. Ebből már következtetni lehet arra, hogy a végzést követő években szakmai tapasztalatot szereztél. 

Ha még tanulsz, a befejezés várható évét jelöld meg. Diákmunkánál ez kiemelten fontos információ. Ha tervezel alapképzés után mesterre menni, azt tüntesd fel egy mondatban a bemutatkozás helyén. Ez további lehetőségeket is biztosíthat számodra, hiszen fontos kérdés, hogy milyen időtartamra keresel diákmunkát. 

Általában elég, ha a felsőoktatásra vonatkozó adatokat megadod. Ha van középiskolai szakképesítésed, azt tüntesd fel, de a tanulmányi eredmények irreleváns információk.

Egyéb tapasztalat

Csak akkor írj ebbe a blokkba, ha van olyan nem munkahelyhez kötődő tapasztalatod, amely jobb jelöltté tesz: ha egyértelmű, miként kapcsolódik a megpályázott munkakörhöz. 
Ide kerülhet például: közéleti tevékenység, önkéntes munka, tudományos / szakmai tevékenység, rendszerekhez, szoftverekhez kapcsolódó ismeretek. Itt sem informatív, ha csak egy-egy területet nevezel meg. Mutasd be a konkrét tevékenységet, amit végeztél.  

Legyél következetes, ezt a részt hozd szinkronba a készségek, ismeretek blokkal.

Nyelvtudás

Kiemelt fontosságú a készségek között, ezért kiemelhetjük külön blokkba. Ha a nyelvvizsga szintjétől eltér a jelenlegi tudásod, akkor a valós tudásszintedet tüntesd fel. Az adott nyelven belüli különböző készségterületeket nem szükséges részletezni! Ha van nyelvvizsga nélküli nyelvtudásod, ne hagyd ki, lehet épp az lesz a Joker. 

Tipp: Sok helyen várnak el angol nyelvű cv-t. Ha nyitott vagy angol nyelvű munkavégzésre, készítsd el önéletrajzod angol változatát is. Ne ez álljon közéd és az álommunkád közé!

Készségek, ismeretek

Ide írd egyéni jellemzőidet, amivel hozzá tudsz járulni a csapat sikeres munkájához.  

Lehet tanult készség, például képesítés, jogosítvány, vagy lehet személyes is, mint jellemvonások, munkához kötődő attitűdök. Milyen vagy a munkában? Mikor dolgozol jól? Mutasd be magad! 

Érdeklődési kör

Nem kötelező ez a blokk, de segíthet abban, hogy egy új oldaladra derüljön fény, ami által megjegyezhetnek. Mutasd meg, mitől vagy más! Például, ha szervezel valamilyen sportkört, vagy fejleszted magad valamely általad választott területen, az ott tanultakat akár más területeken is ki tudod használni. Beszélgetési téma lehet az interjún, így csak olyat írj be, amely tényleg az életed részét képezi! 

Személyes adatok

Ez az elmaradhatatlan rész legyen egyszerű és letisztult. A szokásos név, e-mail cím, telefonszám mellett az életvitelszerű lakhelyedet – várost, kerületet – tüntesd fel, valamint a születési dátumodat. 

 

 

Általánosságban

Minden blokknál figyelj oda, hogy csak olyan információt írj le, amit alá is tudsz támasztani. Ha például az interjún megkérdezik, mi alapján gondolod, hogy kreatív, pontos, vagy megbízható vagy, legyen rá valódi válaszod. Tudd elmesélni, milyen tevékenység során tapasztaltad magadonA leírt tevékenyégeiddel / tapasztalataiddal kapcsolatban gondold át, miért azokkal foglalkoztál, miben fejlődtél általuk. 

A személyes adatok mellett, vagy önéletrajzod elején írhatsz magadról rövid, 1-2 mondatos bemutatkozást. Ez tartalmazhatja legfontosabb erősségeidet, munkakeresési preferenciáidat és célkitűzéseidet. Fontos, hogy maradjon rövid, nagyon lényegretörő, csak a legfontosabb információk szerepeljenek benne. A kezdő sorok megragadnak az olvasó emlékezetében, fontos, hogy jól indíts. 

Jó pontot jelenthet, ha a munka- és egyéb tapasztalatok, illetve a tanulmányok alapján lekövethető az életed alakulása. Kérdéseket vet föl, ha hosszabb szünetek vannak, tanulmányok, munka, egyéb leírható tevékenységek nélkül.

 

A tartalom elrendezéséről

Blokkok sorrendje

Mindig a legfontosabbakat helyezd előre, a legfeltűnőbb helyre. Ez általában a dokumentum felső harmada és a lap bal széle, hiszen itt kezdjük az olvasást. Állásjelentkezésnél a munkatapasztalatok kerüljenek felülre, ezt követhetik tanulmányaid, egyéb tapasztalataid, készségeid, nyelvtudásod, és végül az érdeklődési kör, hobbik, egyebek. A személyes adatokat egy kis blokkban helyezd el a fénykép mellett, vagy egy oldalsó sávban. Legyen könnyen megtalálható!  

 

Blokkokon belüli sorrend

Dátumhoz köthető tartalmak (munkatapasztalatok, tanulmányok) esetén mindig a legfrissebb adat legyen a lista tetején. Egyéb esetekben a leginkább releváns tartalmat helyezd előre, amit leginkább szeretnél, hogy megjegyezzenek. Ha a leglényegesebb információkat a végére hagyod, lehet, hogy azt már el sem olvassák. 

Milyen formába öntsük bemutatkozásunkat?

Ahogyan korábban említettük, önéletrajzod az első benyomás, amit rólad kapnak a kiválasztók. Nézzük meg, hogyan öntsd formába megfelelően adataidat! 

1. lépés

Első lépésként keress egy hozzád illő önéletrajz sablont. Nem az a fontos, hogy minél extrább legyen a design, a cél, hogy áttekinthető és esztétikus legyen.   

 Példaként itt ajánlunk számodra néhány hasznosítható sablont, de végtelen számút találhatsz még, amiket akár személyre is szabhatsz: 

2. lépés

Második lépésként válassz egy képet, amelyen tisztán látszik az arcod, szemből, vagy félprofilból: ha belépsz az ajtón, ismerjenek fel a kép alapján. Lehet természetes fénynél, vagy hivatalos környezetben készült kép is. A cél, hogy adja vissza a személyiségedet, amely a megpályázott munkahelyi környezetbe illik.

3. lépés

Harmadik lépésként bátran használj kiemelést és térközt a legfontosabbnak ítélt részek kiemelésére, akár a blokkokon belül is. Ha a lényeges információk kulcsszavak szintjén megjelennek, az szintén segítheti az olvasót az eligazodásban. Ne használj egész mondatos leírásokat, ahol lehet, felsorolásszerűén szerkeszd a tartalmat. Ha nem átlátható az önéletrajzod, akkor nem fogják megtalálni, amit keresnek, és nem téged fognak választani.

Még egy fontos kérdés:

Milyen hosszú lehet? Amennyiben pályakezdő vagy, egy oldal bőven elég!

Önéletrajzodat .pdf-ben küldd el, sose továbbítsd a word változatot. A fájl elnevezése mindig tartalmazza teljes nevedet és a megpályázott munkakör nevét. Olyan figyelmesség ez, ami segítheti a kiválasztók munkáját, amit díjazni fognak. 

Extra tipp a formázáshoz:

Ha szeretnéd feldobni önéletrajzodat, használj piktogramokat. Bátran légy kreatív. Kiválóan vezethetik a tekintetet egy jól szerkesztett önéletrajz átnézésekor. De ne vidd túlzásba, mert a kevesebb, néha több. 

A formázáshoz kötődő fenti szempontok fontosak, hiszen önéletrajzod nem csak a konkrétan leírt információkkal árulkodik rólad, hanem kinézete és elrendezése is rávilágít lényeglátásodra, igényességedre, motivációdra és személyiségedre. Ha a kiválasztást végző nem találja meg könnyen és gyorsan a keresett információkat, az két dolgot jelenthet: nem tudtál olyan önéletrajzot készíteni, ami átadja azt, amit keres, vagy nem voltál elég motivált, hogy vállald az elkészítéssel járó munkát. Egyik esetben sem téged választanak.

Kezdés előtt vedd át fejben a legfontosabbakat: munkatapasztalatok, készségek, egyéb tapasztalataid, amelyek által átfogó képet adhatsz magadról, mint munkavállalóról. Irányítsd a hangsúlyt arra, amiért Te lehetsz a legjobb választás az adott munkakörre! 

 

CV írásra fel!