Hogyan lesz hatásos a motivációs leveled?

Mi a motivációs levél?

A motivációs levél neve tökéletesen mutatja célját: megfogalmazod, hogy miért vagy motivált a pozíció betöltésére, a munka elvállalására. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez a gyakorlatban sokszor nem is olyan könnyű, mint amilyennek elsőre hangzik.

Fontos leszögezni, hogy a motivációs levél nem az önéletrajzod egész mondatokban kifejtett változata. Más módon szerkeszted az ide kerülő információkat, szabadabban szelektálva és szabadabban részletezve.

Az alábbiakban abban fogunk segítséget nyújtani, hogyan építsd fel a motivációs leveledet úgy, hogy vonzóvá tedd magad a kiválasztók számára. 

A hangsúly ott van, hogy TE miért vagy motivált az adott pozíció betöltésére: Mi fogott meg benne, mi motivált arra, hogy leadd a jelentkezésedet?

Mielőtt hozzákezdenél a jelentkezéshez szükséges anyagok összeállításához, vázold fel, szerinted a leírás alapján milyen erősségekkel bír, akit keresnek. Keresd az egyezést magaddal, és már meg is van motivációs leveled kiindulási pontja.

Kezdjük a fő tartalmi elemekkel! 

Kulcs a levél tartalmához

 

A kulcs, hogy megtaláld a kapcsolatot közted (tapasztalataid, képességeid között) és a pozíció feladatai által igényelt készségek, a feladatok jelentette kihívások között. A munkakör és saját magad közös pontjaira hívd fel a figyelmet! Ne magadat dicsérd, ne is a munkát! Az a cél, hogy megmutasd, erre a munkakörre jó vagy, nem az, hogy általánosságban jónak tűnj.

Egy jó motivációs levélben megjelenik az ember és megjelenik a pozíció, egymással szinkronban.

  • Ha valamiről azt írod, hogy érdekes, akkor azt is mondd el, miért érdekel, van-e célod vele, hol foglalkoztál már hasonlóval.
  • Ha azt írod valamelyik feladatról, hogy sokat fejlődhetsz általa, azt is írd meg, mely készségeidet fejleszti és miért fontos számodra az a készség. Nyugodtan leírhatod azt is, ha meglévő szükségleteidet elégíti ki (pl.: az egyetemhez tudod igazítani, ezért szeretnéd tartósan megtartani a munkát, biztos háttérnek).

Az erősségeid kiemelése

A motivációs levél másik lényeges eleme, hogy miért vagy alkalmas a pozíció betöltésére. Itt lehetőséged van az önéletrajznál szabadabban kiemelni és részletezni, esetleg új információkat megosztani magadról.

  • A megemlített készségeidet, ismereteidet állítsd párba a pozíció kihívásaival. Ha megemlíted, hogy proaktív vagy, írd le azt is, hogy ez a munkakör mely feladatainál, hogyan és miért jön jól.
  • Fogalmazd meg, miért tudnád megfelelően ellátni a feladatokat, milyen lehetőségeket látsz bennük, és a meglévő tapasztalataid hogyan segítenének ebben.
  • Ha korábbi tapasztalatot említesz, mutasd be, hogy hol, milyen tevékenységgel szerezted és milyen előnyökre tettél szert általa.
  • Támaszd alá a készségeidről, személyes jellemzőidről tett állításokat. Mutasd be, hogyan fejlesztetted őket. De csak röviden, lényegre törően.

Ha itt megemlítesz egy tapasztalatot (munka, vagy egyéb tevékenység) amit fontosnak tartasz a pozíció kapcsán, akkor az feltétlenül kapjon helyet az önéletrajzodban is.

Kihasználható lehetőségek tárháza

A motivációs levél lehetőséget ad arra is, hogy visszautalj az álláshirdetésben leírtakra, és az is pozitívum, ha megemlíted a céggel kapcsolatos ismereteidet. Ha a leendő munkahelyeddel kapcsolatban valami összecseng a céljaiddal, ne habozz megemlíteni.

Fontos a levél logikus felépítése: következetes gondolatvezetéssel párhuzamba helyezheted magad a pozícióval, így arra tereled az olvasó figyelmét, hogy TE miért vagy motivált és alkalmas az adott pozícióra.

Gondold végig, mi a befogadható terjedelem, hogy kapcsolatot teremts az önéletrajzod és a pozíció között. Építkezz az önéletrajzodban leírtakra, utalhatsz is rájuk, nem kell mindent újra kifejteni. Így bővítheted a rólad alkotott képet. Törekedj a tömör és informatív fogalmazásra, ellenkezőképp ronthatsz a szöveg minőségén, így az üzeneted nehezen érthetővé válhat. Ha lehet, a leveled ne legyen hosszabb egy oldalnál.

 

Egy tipp: Jó felütés lehet a levélhez motivációd rövid, 1-2 mondatos összefoglalása, amit a levél folyamán kifejthetsz.

A kezdő sorok megragadnak az olvasó emlékezetében, fontos, hogy jól indíts.

Összefoglalva tehát, a motivációs levélben szabadabban emelheted ki kvalitásaidat, mint az önéletrajzban. Azokat az értékeidet mutasd be, amelyeket fontosnak tartasz az adott pozíció szempontjából. Olyan információkat írj le, amelyek érvként melletted állnak a kiválasztásnál.

Miben árulkodik rólad motivációs leveled?

 Egy jól felépített motivációs levél az információk és összefüggések átlátását, célorientált gondolkodást mutat. Azt is mutatja, mennyire ismered fel a munka betöltéséhez szükséges képességeket, tapasztalatokat, mennyire látod át a pozíció kihívásait. Ha a levélben irreleváns információk vannak, az azt mutatja, hogy nem találtad meg a lényeget.

 

 

Mutatja, mennyire vagy tisztában önmagaddal, mint munkavállalóval, mennyire ismered készségeidet, és ezek hogyan támogatnak téged a feladatok elvégzésénél.

Fontos, hogy látszódjon a levélből, merre tartasz és miként illeszkedik ez a munka távlati céljaid közé. A motivált dolgozó törekszik arra, hogy munkáját jó minőségben teljesítse és hozzáadjon valamit a meglévő folyamatokhoz. Akinél nem tudni, miért is jelentkezett, kisebb valószínűséggel fog törekedni a fejlődésre, Így kisebb eséllyel is választják ki.

Milyen formába öntsük a levelünket?

1. A motivációs levél nyelvezete

Használj választékosan megfogalmazott mondatokat, de ne ess át a ló túloldalára: ne legyen a nyelvezet terjengős, nehezen értelmezhető, mert az a hatékony információ átadás rovására megy.

Segíthet a nyelvezettel kapcsolatban, ha megnézed a pozíció kiírásának stílusát és ahhoz próbálsz közelíteni. Így könnyebb eltalálnod az adott szervezet által használt stílust. Ha feltételezhető, hogy hozzáértő személy olvassa, használhatsz a szakmában használatos – általad is ismert – kifejezéseket, de ne vidd túlzásba, ne váljon szakszöveggé.

2. A személyesség kérdése

A motivációs levél lehet személyesebb hangvételű. Nincs ember, akit csak rideg szakmai okok mozgatnának, személyes céloktól mentesen. Megoszthatod motivációd személyes vonatkozását is, ezzel magadat életszerűbbé, a leveledet pedig meggyőzőbbé téve.

Így könnyebben megragadsz a kiválasztók emlékezetében, ami növeli az esélyeidet.

 

3. Formázás

A gondolati egységek elkülönítéséhez használj bekezdéseket. Az önéletrajzhoz hasonlóan elegáns, ha ezt is .pdf kiterjesztésben mentsd le a neveddel, megpályázott pozícióval, és motivációs levél megnevezéssel.

Fontos szempont az esztétika is: használj egységes betűtípust és méretet, sorközt, tedd sorkizárttá. Ne feledd a levél kötelező elemeit: a megszólítás, elköszönés, keltezés is kerüljön a helyére. Enterek nyomogatása helyett alkalmazd a térközt, ettől is egységesebb képet kapsz majd. Egy jól formázott levél azt mutatja, hogy készítője igényes a kezei közül kiadott munka minőségére.

 

4. Elnevezés, kiterjesztés

Amennyiben külön fájlként, csatolva küldöd el a levelet, mindig .pdf fájlként küldd, a fájl neve pedig tartalmazza: Motivációs levél-a te neved-megpályázott pozíció megnevezése.

  Ezzel az apró figyelmességgel hatékonyságra való törekvést mutathatsz, segítheted a kiválasztók munkáját.

Kísérő levél

Egy kísérő levél, vagyis az az 1-2 sor szöveg, amit a csatolmányok küldésekor írsz semmiségnek tűnhet, de ez adja az első benyomást. Ami befolyásolhatja (pozitívan, vagy negatívan) a megítélését a pályázatodnak.

A levélben írd meg, mely pozícióra jelentkeztél pontosan, milyen dokumentumokat küldesz együtt a levéllel / űrlappal. Ne feledd, a hivatalos levél követelményeit teljesíteni: legyen megszólítás, elköszönés, aláírás. Az aláírás tartalmazza a teljes nevedet, esetleg elérhetőségedet is. A motivációs levélnél leírt, nyelvezetre vonatkozó tanácsok itt is érvényesek.

A fenti néhány aprósággal megkönnyítheted a kiválasztók munkáját, amit biztosan értékelni fognak.

 

Motivációs levél írásra fel!